ru    en   
ice-diving.cz
ICE DIVING

Reportáže - fotogalerie


Ice Diving - březen 2008 - (15. 03. 2008)

Letos již třetí zimu organizujeme výpravy za potápěním pod ledem na ruském severu.

Celou první polovinu března věnovali Petr Slezák s Petrem Vavrekou fotografování scenérií pod ledem. Na týden se k nim přidali Honza Š. s Karlem V., kteří si přijeli užít potápění, vidět divokou zimní přírodu a v neposlední řadě šnorchlovat s běluhami.

Na začátku dubna jedou na Polární Kruh další dvě výpravy českých potápěčů. Z jejich cesty přineseme samostatnou fotogalerii.

Autorem podvodních fotografií je Petr Vaverka - www.vaverka.net.

Ostatní foto: Natalia Červjakova, Petr Slezák, Petr Vaverka



Čekáme na vnitrostátní let Moskva - Murmansk.
Je nám trochu divné, že se 40 minut před odletem ještě neodbavuje.

Náladu však neztrácíme.
To ještě netušíme, že náš let za chvíli zruší, ale poletíme jiným - TU 134!

Let Praha - Moskva, potom Moskva - Murmansk, transfer autem a za cca 19 hodin jsme na místě.


Počasí je fajn. Doladíme výstroj a jdeme fotit.


Zatím ani netuším, kolik blesků budeme pod vodu brát.

Ten červený obleček jsme nechali ušít specielně kvůli focení pod vodou. Je to výraznější než můj černý sucháč.


Takhle to vypadá na mělčině těsně pod ledem.

Takhle o něco hlouběji u skály se sankami.


Kámen vlevo i ledová čepice na něm při odlivu vystupují nad hladinu / led.


To, na co svítím bleskem jsou chaluhy, ze kterých se dělá moc dobrý salát.


Zázemí na oběd nám skýtá tenhle útulný srub na ostrově.
Fakt tam střechou netáhne!


Račte vstoupit, je prostřeno!


Navíc je od restoránu krásný výhled na moře.


Na moři máme mobilní ledový tábor s vytápěnými domky.


Takhle jezdí na lokalitu mazáci.


Dive centrum Polární Kruh tvoří stylové dřevěné sruby.


Přes zátoku naproti dive centru leží starobylá vesnička Nilmoguba.


V některých staveních se bydlí...


... jiné vypadají opuštěně.


Není se tedy čemu divit, když je místní konzum zavřen.


Některé rybářské lodě už asi dlouho nevypluly.


Jinak jsou místní lidé celkem sportovně založeni. Hrají basket...


.. jsou vyznavači motoristických sportů...

... nebo jenom sáňkují.


O dva mladé samečky běluh se stará jejich ošetřovatel Saša.

Řekl bych, že ho mají fakt rádi.


Naučil je mávat prsními ploutvemi...


... ocasní ploutví...


... a další sehrané kousky.

Dokáže jim i vysvětlit, že chce povozit.


To svezení jsme si nakonec vyzkoušeli také...


... i když ne ve stoje, jako Saša.


Jsou to momenty, na které se nezapomíná.


Honza s Karlem vysvětlují místním, jak že se vlastně ten led tahá z vody.


Docela jim to jde :-)


Když si tu díru v ledu tak hezky připravili, určitě stál ponor za to.

Připravíme výbavičku a jdeme do práce.

Ještě porada...


Model to má děsně jednoduché. Stačí, aby si ohlídal pozici těla, pozici světla, pozici dvou blesků a nasměrování jejich senzorů, a pak aby se už nehýbal.


V okolí ostrova Kasťjan jsou nádherné lokality. Vůbec nám nevadilo, že se tam jede skoro hodinu na sněžných skútrech.


Kluci si to tam moc užívali.


Natálka dělala mistrovi Vaverkovi model.


Po ponoru následoval zasloužený odpočinek...


...celého týmu.


I na to se dají využít dopravní prostředky.

Z
ávěrem fotogalerie následuje rádce mladých svišťů - aneb jak v divočině při -20 st C uvařit rybí polévku.


Na zamrzlém jezeru obnovíte díry v 70 cm tlustém ledu, pod kterým máte nataženou síť.


Jeden konec sítě pomalu vytahujete ven z vody...


...a vybíráte z ní úlovek.


Strašně u toho zebou prsty.


Ulovené ryby necháte opodál, zatímco vrátíte síť pod led.


Ryby očistíte a vykucháte. Jikry schováte do polévky. Z jezera naberete vodu do kotlíku...


...a na připraveném ohništi jí během pár minut přivedete k varu.


Ryby nakrájené na půlku si připravíte opodál...


... a přidáte do vody koření a sůl.


Pak tam hodíte trochu brambor...


... a ty nakrájené ryby.


Uvařené ryby pak z polévky vyndáte a servírujete zvlášť.


Celé to netrvalo ani půl hodiny.


Je večer, přituhuje. Nejvyšší čas sednout na skútry a vrátit se do vyhřátých srubů.

tel: +420 777 237 984, e-mail: info @ ice-diving.cz  © Ice diving   Publikační systémFragaria